Latin név:
Myotis mystacinus
(Kuhl, 1819)
Angol név:
Whiskered bat
Német név:
Kleine bartfledermaus

Fej és test hossza:
35-48 mm
Alkar hossza:
31-36 mm
Farok hossza:
30-43 mm
Testtömeg:
4-8 g

Leírás

Kis termetű faj. Füle termetéhez képest nagy, keskeny; a fülfedő viszonylag hosszú, keskeny, lándzsaszerű. A bunda színe a háton barna, szürkésbarna, a hasi oldalon szürkés. A pofa sötét, a bajuszszálak hosszúak. Az alsó második előzápfog sokkal kisebb, mint az első. A pénisz vékony, nem bunkós.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európában sokfelé előfordul, de mégsem túl gyakori. Bár helyzete stabilnak látszik, lokálisan mégis veszélyeztetett, ami egyrészt természetes élőhelyei gyors eltűnésével magyarázható, másrészt a különböző fakonzerváló szerek elterjedt alkalmazásának „köszönhető”. Hazánkban a ritka fajok közé tartozik.

Szálláshelyei

Leginkább középhegységeinkben fordul elő, a patakvölgyek, égeresek tipikus faja. Szálláshelyeit, szülőkolóniáit leggyakrabban odúkban találjuk, de akár leváló kéreg alatt is rájuk bukkanhatunk. Kolóniáinak egyedszáma ritkán haladja meg a 20–50 példányt. Alkalmilag épületekben, erdei házakban, magaslesekben, kilátókban is megtelepszik. A téli hibernációs időszakot faodúkban, elvétve „barlangokban” tölti.

Vadászterületei

Leggyakrabban patakok, tavak, valamint erdőszegélyek, rétek felett vadászik. Röptében nagy pillangóhoz hasonlít. Túlnyomórészt szúnyogokkal és tegzesekkel, apró molyokkal táplálkozik.

Vonulás

Téli és nyári szálláshelyei általában nincsenek nagy távolságra egymástól, így inkább a helyhez kötött fajok közé sorolhatjuk.

Elterjedési terület

A legészakabbra eső területek kivételével szinte egész Európában előfordul. Elterjedési területe délen Marokkóig húzódik. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.