Latin név:
Plecotus auritus
(Linnaeus, 1758)
Angol név:
Common long-eared bat
Német név:
Braunes Langohr

Fej és test hossza:
42-53 mm
Alkar hossza:
37-42 mm
Farok hossza:
37-55 mm
Testtömeg:
5-11 g

Leírás

Közepes termetű faj. Megjelenése nagyon jellegzetes, csak rokonával, a szürke hosszúfülű-denevérrel lehet összetéveszteni. Hatalmas fülei – amelyeket a fejtetőn kis bőrlebeny köt össze – közel akkorák, mint a teste. A fülfedő szélessége kisebb, mint 5,5 mm. Arcorra finom, kissé mirigyes. A bunda a háton és a toroktájékon vörösesbarna, a hasi oldalon szürkés színű. A fül és a vitorlák világosak, vékonyak. A hüvelykujj 6 mm-nél, a hüvelykujj karma 2 mm-nél hosszabb, a karom vékony és erősen görbült.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európában még nem ritka, de állománya az idős erdők drasztikus megfogyatkozásának és a fakonzerváló szerek széles körű használatának következtében csökken. Magyarországon a hegyvidéki területeken gyakoribb, de sehol sem tömeges. Állományainak alakulásáról semmit nem tudunk, de a fenti okok miatt számuk vélhetően nálunk is csökken.

Szálláshelyei

Inkább hegyvidéki fajnak mondható. Nyáron idős, keményfás erdőkben, faodúkban, ritkábban épületek zugaiban alakít ki kolóniákat, amelyek legfeljebb 30-40 példányból állnak. A hideget jól tűrő faj; télen pincékbe, barlangokba húzódik.

Vadászterületei

Röpte lassú, fordulékony. Az erdő belsejében – erdei utakon, nyiladékokban – alacsonyan szállva zsákmányát sokszor közvetlenül a bokrokról, fákról vadássza le. Leggyakrabban kisebb lepkéket, szúnyogokat fogyaszt.

Vonulás

Nem tesz meg nagy távolságokat, élőhelyéhez ragaszkodik. Az eddig bizonyított leghosszabb vándorlása 42 kilométer volt.

Elterjedési terület

Elterjedési területe Spanyolországtól Oroszországig, északon Skandinávia középső részéig, délen Észak-Afrikáig húzódik. A mediterrán régióban több helyütt hiányzik. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Barna hosszúfülű-denevér