Latin név:
Myotis brandtii
(Eversmann, 1845)
Angol név:
Brandt's bat
Német név:
Grosse bartfledermaus

Fej és test hossza:
39-51 mm
Alkar hossza:
33-39,2 mm
Farok hossza:
32-44 mm
Testtömeg:
4,5-9,5 g

Leírás

Kis termetű faj. Megjelenésében nagyon hasonlít a bajuszos denevérhez, a két faj elkülönítése sokszor nehéz. Füle termetéhez képest nagy; a fülfedő keskeny, viszonylag hosszú, töve – a bajuszos denevérrel ellentétben – világos. A bunda színe a háton barna, szürkésbarna, a hasi oldalon világosabb, barnásszürkés. Az alsó második előzápfog közel azonos nagyságú, mint az első. A pénisz vége bunkós.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európában sokfelé előfordul, de sehol sem gyakori. Elterjedési területén több helyütt veszélyeztetett, ami a természetes idős erdőállományok gyors eltűnésével magyarázható. Hazánkban a ritka fajok közé tartozik.

Szálláshelyei

Leggyakrabban középhegységeinkben találkozhatunk vele, ott is a patakvölgyekben, ligetes, nedves területeken. Síkvidéki előfordulása ritka. Szálláshelyeire, szülőkolóniáira leginkább öreg fák odúiban bukkanhatunk, a kolónia egyedszáma ritkán haladja meg a 10–50 példányt. A téli hibernációs időszakot faodúkban és barlangokban tölti; ökológiájáról nagyon keveset tudunk.

Vadászterületei

Erdőszegélyek, nedves területek, patakok, rétek. Röpte fordulékony, néha egészen gyors. Leggyakrabban szúnyogokkal és apró molyokkal táplálkozik.

Vonulás

Téli és nyári szálláshelyei általában nincsenek nagy távolságra egymástól, így inkább a helyhez kötött fajok közé sorolhatjuk. Ennek ellenére néha hosszabb utakat (230 kilométer) is megtehet.

Elterjedési terület

Angliától Japánig húzódó elterjedési területének déli határát Európában a Balkán-félszigeten éri el. Hazánkban középhegységeink nagy részén megtalálható. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.