Latin név:
Pipistrellus nathusii
(Keyserling & Blasius, 1839)
Angol név:
Nathusius' pipistrelle
Német név:
Rauhhautfledermaus

Fej és test hossza:
46-55 mm
Alkar hossza:
32-37 mm
Farok hossza:
32-40 mm
Testtömeg:
4-8 g

Leírás

Kis termetű faj, de a P. pipistrellusnál nagyobb méretű. Mivel hasonlít a törpedenevérre, határozása néha problémás. Arcorra széles; füle széles, nem túl hosszú, fülfedője keskeny. Fontos bélyeg, hogy a felső első metszőfog kéthegyű, és a második metszőfog nagyobb, mint az első mellékcsúcsa. A bunda tömött, színe a háton barna, a hasi oldalon szürkésbarna. A szárnyvitorla és a többi bőrfelület is barnásfekete. A szárny keskeny, hátsó szegélyén vékony sárgás szegély húzódik. A sarkantyú és a sarkantyúkaréj is jól fejlett.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európában majdnem mindenhol előfordul, állományának alakulásáról viszont keveset tudunk. A balti államokban, valamint Lengyelországban és Németországban végzett vizsgálatok alapján ottani populációik stabilak. Magyarországon sok helyütt előkerült, ennek ellenére a ritka fajok közé soroljuk. Hazai populációjának változásairól szinte semmit nem tudunk, bár egyedszámuk - a vizes élőhelyek és az ártéri ligeterdők eltűnésével párhuzamosan - valószínűleg csökken.

Szálláshelyei

Bár domb- és hegyvidéken is előfordul, valójában sík vidéki faj. Előnyben részesíti az ártéri ligeterdőket, a mocsaras, nedves élőhelyeket. Szálláshelyeit, szülőkolóniáit leggyakrabban odúkban alakítja ki, de épületek zugaiban is rájuk bukkanhatunk. Mesterséges odúkkal már több helyütt sikerült megtelepíteni. Téli szállásként kizárólag faodúkat használ. A kolóniák nagysága a néhány tíz egyedtől a 300-400 példányig terjedhet.

Vadászterületei

Ligetes, nyílt területek, folyók, tavak, nádasok felett, ritkábban erdőszegélyek mentén, erdei nyiladékokban vadászik. Röpte gyors, fordulékony. Főként szúnyogokat fogyaszt.

Vonulás

Téli és nyári szálláshelyei sokszor nagy távolságra vannak egymástól, a megtett út akár 1000 kilométernél is hosszabb lehet. A jelölés helyétől legmesszebb 1600 kilométerre észlelték.

Elterjedési terület

Elterjedési területe az Ibériai-félszigettől a Kaszpi-tengerig, délen Görögországig, északon Szentpétervár vonaláig húzódik. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

Durvavitorlájú törpedenevér