Latin név:
Pipistrellus kuhlii
(Kuhl, 1819)
Angol név:
Kuhl's pipistrelle
Német név:
Weisrandfledermaus

Fej és test hossza:
40-47 mm
Alkar hossza:
31-36 mm
Farok hossza:
30-34 mm
Testtömeg:
5-9 g

Leírás

Kis termetű faj, de a törpedenevérnél - amelytől megfelelő gyakorlattal jól elkülöníthető - valamivel nagyobb. Arcorra széles, feketébb, mint a törpedenevéré. Füle széles, nem túl hosszú, fülfedője keskeny. A felső első metszőfog - a többi Pipistrellus-fajjal ellentétben - egyhegyű. A bunda tömött, színe a háton barna, a hason szürkésbarna. A szárnyvitorla és a többi bőrfelület barnásfekete. A vitorla hátsó szegélyén jól látható fehér szegély van. A szárny keskeny; a sarkantyú és a sarkantyúkaréj egyaránt jól fejlett.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európában a mediterrán régióban gyakori faj, ezeken a területeken állománya stabilnak tűnik. Magyarországon először 1993-ban, Keszthelyen észlelték, majd a következő években egyre több helyről bizonyították előfordulását. Mánfán, Pécsen, Szegeden is megkerült egy-egy példánya, és 2000-től ugrásszerűen megnőtt az észlelések száma. Ma már az ország legtöbb településén előfordul, általában gyakori.

Szálláshelyei

Síkságokon, valamint domb- és hegyvidéken egyaránt megtalálható. Kultúrakövető faj, szinte kizárólag épületek zugaiban, gerendák között, zsalugáter mögött stb. telepszik meg, és telelni is épületekbe húzódik. A ismert magyarországi kolóniák egyedszáma a néhány példánytól a kb. 100 példányig terjed.

Vadászterületei

Ligetes területek, parkok, utcai lámpák környéke. Röpte gyors, fordulékony. Leggyakrabban szúnyogokkal, molyokkal táplálkozik.

Vonulás

Nem ismert, de vélhetően nem jellemző.

Elterjedési terület

Elterjedési területe Észak-Franciaországtól Dél-Afrikáig, illetve az Ibériai-félszigettől Pakisztánig húzódik. Közép-Európában északra Lengyelországig hatol fel. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.