Latin név:
Myotis blythii
(Tomes, 1857)
Angol név:
Lesser mouse-eared bat
Német név:
Kleines Mausohr

Fej és test hossza:
62-71 mm
Alkar hossza:
52-59 mm
Farok hossza:
53-59 mm
Testtömeg:
15-28 g

Leírás

Az egyik legnagyobb termetű faj Európában. Nagyon hasonlít a közönséges denevérre, de karcsúbb felépítésű, feje nem olyan durva, orra hegyesebb. Füle termetéhez képest viszonylag nagy, de arányaiban keskenyebb, mint a közönséges denevéré. A fülfedő keskeny, viszonylag hosszú, csúcsa világos. A bunda színe a háton világosbarna, szürkésbarna, a hasi oldalon világosabb, sokszor egészen fehéres.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európában sokfelé előfordul, de állományai mindenhol nagyon megfogyatkoztak. Élőhelyeinek eltűnése, átalakítása, továbbá a fakonzerváló szerek használata miatt sok helyütt veszélyeztetett. Hazánkban nem ritka.

Szálláshelyei

Domb- és sík vidéki faj, de középhegységeinkben is előfordul. Az Alföldön sokkal gyakoribb, mint az azonos élőhelyeket kedvelő közönséges denevér. Szálláshelyeit, szülőkolóniáit templomtornyokban, padlásokon alakítja ki, télen barlangokban és felhagyott bányajáratokban bukkanhatunk rájuk. A kolóniák akár többezresek is lehetnek, az átlagos egyedszám azonban 100 és 500 példány közötti. A téli hibernációs időszakot kizárólag barlangokban vagy bányákban tölti. Gyakran társul más fajokkal, legtöbbször közönséges denevérekkel.

Vadászterületei

Erdőszegélyek, rétek, kertek, nyílt területek. Röpte lassú, nem túl fordulékony. Leggyakrabban bogarakat, nagyobb rovarokat - egészen a cserebogár méretűig - és lepkéket zsákmányol.

Vonulás

Téli és nyári szálláshelyei sokszor nagy távolságra vannak egymástól. Mivel télen mindig barlangokba húzódik, alföldi kolóniái 200-300 kilométerre is elvándorolnak.

Elterjedési terület

Elterjedési területe Portugáliától Kis-Ázsián át a Himalájáig, délen Észak-Afrikáig, északon Ausztria és Magyarország vonaláig húzódik. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Hegyesorrú denevér