Latin név:
Myotis capaccinii
(Bonaparte, 1837)
Angol név:
Long-fingered bat
Német név:
Langfussfledermaus

Fej és test hossza:
47-53 mm
Alkar hossza:
38-44 mm
Farok hossza:
35-42 mm
Testtömeg:
6-15 g

Leírás

Közepes termetű faj. Leginkább egy kicsit erőteljesebb vízi denevérre hasonlít, de látványosan nagy lába - valamint az, hogy lábszára és farokvitorlája is erősen szőrös - egyértelműen megkülönbözteti. Füle közepesen nagy, a fülfedő keskeny, nem hosszú. A bunda megkehetősen dús, színe a háton füstös szürke, a hasi oldalon világos, szürkésfehér. A sarkantyú a farokvitorla egyharmadáig ér.

Helyzete Európában és Magyarországon

Állományának alakulása kevéssé ismert, de valószínűleg csökkent. Hazánkban nem él, legközelebb az Adriai-tenger partvidékén, Erdélyben és Dobrudzsában fordul elő.

Szálláshelyei

Melegkedvelő faj. Csak a nagy kiterjedésű karsztterületeken telepszik meg, ahol a közelben jelentős mennyiségű víz - például tenger - található. Kolóniáit - amelyek akár több száz egyedből is állhatnak - kizárólag barlangokban alakítja ki, és télen is csak ezeken a helyeken észlelhető. Gyakran fordul elő nagy patkósdenevérek társaságában.

Vadászterületei

Szinte kizárólag víz felett vadászik. Tápláléka kis testű rovarokból, főként szúnyogokból áll.

Vonulás

Nem vonul nagy távolságokra, legfeljebb néhány tíz kilométert vándorol.

Elterjedési terület

A mediterráneum denevérfaja; elterjedési területe Spanyolországtól Olaszországon, Románián és a Balkán-félszigeten át Törökországig, északon Svájc déli részéig húzódik. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.