Latin név:
Miniopterus schreibersii
(Bonaparte, 1837)
Angol név:
Schreiber's bat
Német név:
Langflügelfledermaus

Fej és test hossza:
50-62 mm
Alkar hossza:
45,4-48 mm
Farok hossza:
56-64 mm
Testtömeg:
9-16 g

Leírás

Közepes termetű faj. A Miniopterus nem egyetlen európai képviselője. Megjelenése nagyon jellegzetes: rövid pofája, háromszög alakú füle, rövid fülfedője és szürkés színe miatt nem lehet összetéveszteni a többi európai denevérfajjal.

Helyzete Európában és Magyarországon

Erősen veszélyeztetett. Európában és Magyarországon is jelentős számú kolóniái tűntek el, főként emberi zavarás következtében. Több ezres kolóniákat alkot, ezért fokozottan sérülékeny faj. A nagy szádájú barlangokat kedveli, azonban ezeket a barlangokat a túristák is előszeretettel látogatják.

Szálláshelyei

Egész évben barlangokban, felhagyott bányákban él. Fontos számára a szálláshely zavartalansága és a nagy berepülőnyílás.

Vadászterületei

Európa leggyorsabb denevére. Röpte igen gyors, akár az 55 km/h-t is elérheti. Általában nyílt területek felett, 10-20 méteres magasságban vadászik. Főként lepkéket és bogarakat zsákmányol, kizárólag repülő rovarokra vadászik.

Vonulás

Hatalmas távolságok megtételére képes. Nem ritka, hogy a gyűrűzési helyszíntől néhány száz km-re találják meg egyedeit. Vonulási rekordja 833 km amit egy Spanyolországban gyűrűzött és Franciaországban visszafogott példány tett meg.

Elterjedési terület

Európában a déli és délkeleti területeken fordul elő. Elterjedt a Balkáni-félszigeten és a mediterráneumban. Svájc, Franciaország és Szlovákia területén van elterjedési területének északi határa. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Hosszúszárnyú denevér