Latin név:
Rhinolophus euryale
(Blasius, 1800)
Angol név:
Mediterranean horseshoe bat
Német név:
Mittelmeerhufeisennase

Fej és test hossza:
43-58 mm
Alkar hossza:
43-51 mm
Farok hossza:
22-30 mm
Testtömeg:
8-17g

Leírás

Közepes termetű patkósdenevér. A nyereg felső karéja oldalról erősen megnyúlt, hegyes és lefelé görbülő, az alsó karéj jóval rövidebb, hegyesedő. A bunda színe a háton világosbarna, a hasi oldalon valamivel világosabb.
Ritkasága miatt ökológiájáról, táplálkozási szokásairól keveset tudunk.

Helyzete Európában és Magyarországon

Állománya egész Európában erősen megfogyatkozott, napjainkban veszélyeztetett fajnak számít; csupán a barlangokban gazdag karsztvidékeken fordul elő. Hazánkban ritka, csak néhány kolóniája ismert. Az egyre fokozódó barlangi turizmus és a csak néhány szálláshelyen koncentrálódó állomány miatt Magyarországon is veszélyeztetett faj.

Szálláshelyei

Nyári és téli szálláshelyként szinte kizárólag barlangokat használ. Kedveli a mély zsombolyokat és a nagy termekkel rendelkező barlangokat. A kolónia mindig a szálláshely legmelegebb részén tartózkodik. Társaságkedvelő, gyakran figyelhető meg hosszúszárnyú és közönséges denevérekkel együtt. Legnagyobb ismert hazai kolóniája több ezer példányból áll.

Vonulás

Nem vonul nagy távolságokra; nyári és téli szálláshelyeit általában néhány kilométeres körzetben megtalálja.

Elterjedési terület

Elterjedési területe Spanyolországtól a Közel-Keletig, délen Észak-Afrikáig (Marokkó, Algéria), északon Szlovákia déli részéig húzódik. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.