Latin név:
Eptesicus serotinus
(Schreber, 1774)
Angol név:
Serotine
Német név:
Breitflügelfledermaus

Fej és test hossza:
62-82 mm
Alkar hossza:
48-57 mm
Farok hossza:
46-54 mm
Testtömeg:
14-30 g

Leírás

Nagy termetű faj. Arcorra széles. Füle nem túl hosszú, alapja széles; a fülfedő hosszúkás. A bunda dús, színe a háton a barna többféle árnyalata lehet, a hasi oldalon világosabb szürkésbarna. Küllemében, nagyságában talán kissé a rőt koraidenevérre hasonlít, de a fül és fülfedő, valamint a bunda színe egyértelműen megkülönbözteti. Az utolsó egy-két farokcsigolya túlnyúlik a farokvitorlán.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európában gyakori, állománya valószínűleg stabil. Alkalmazkodóképes faj. Magyarországon gyakori, minden településen megtalálható; állománya nem veszélyeztetett.

Szálláshelyei

A lakott területek tipikus denevérfaja. Szálláshelyeit, szülőkolóniáit épületekben - padlásokon, templomtornyokban - alakítja ki. A kolóniák állhatnak csupán néhány példányból, de többszázasak is lehetnek. Legtöbbször a telet is épületekben tölti, de barlangokba, régi bányavágatokba is behúzódhat.

Vadászterületei

A települések környéki erdős és ligetes területek felett vadászik. Röpte viszonylag gyors. Vélhetően nagyobb rovarokkal, bogarakkal táplálkozik.

Vonulás

Meglehetősen helyhez kötött faj, de kóborlásai során akár 100-200 kilométert is megtehet.

Elterjedési terület

Skandinávia és Anglia északi részeinek kivételével egész Európában gyakori. Elterjedési területe keleten Koreáig, délen Észak-Afrikáig húzódik. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.


Közönséges késeidenevér