Régies nevei: kis patkósorrú denevér, lópatkó denevér, patkócz denevér, kis órbötök, kis patkorr

Latin név:
Rhinolophus hipposideros
(Bechstein, 1800)
Angol név:
Lesser horseshoe bat
Német név:
Kleine Hufeisennase

Fej és test hossza:
31-45 mm
Alkar hossza:
36-42 mm
Farok hossza:
20-33 mm
Testtömeg:
4-9 g

Leírás

Európa legkisebb termetű patkósdenevére. A nyereg felső karéja oldalról erősen lekerekített, alsó karéja hegyesedő. A bunda színe a háton világosszürke, a hasi oldalon valamivel világosabb.

Helyzete Európában és Magyarországon

Állománya egész Európában erősen megfogyatkozott, napjainkban veszélyeztetett fajnak számít. Hazánkban sok helyről előkerült, de sehol sem gyakori. Magyarországi állományát az egyre fokozódó barlangi turizmus és az öreg épületek felújítása egyaránt veszélyezteti.

Szálláshelyei

Szülőkolóniái háborítatlan épületek padlásán, valamint barlangokban, felhagyott bányákban, pincékben találhatóak. Főként középhegységeinkben és ezek peremterületein jellemző. Alvás közben testét teljesen betakarja szárnyaival. Szabadon függeszkedik, és mindig a szálláshely legmelegebb részén. Laza telepein az egyedek általában nem érintkeznek egymással. A nyári kolóniák általában legfeljebb 40-50 példányból állnak, télen viszont többszázas csapatok is összeverődhetnek egy-egy alkalmasabb barlangban vagy bányában.

Vonulás

Nem vonul nagy távolságokra. Szálláshelyei ritkán esnek 40-60 kilométernél messzebb egymástól, általában nyári és téli szállását is megtalálja néhány kilométeres körzetben.

Elterjedési terület

Tág hőtűrésű faj. Elterjedési területe Írországtól Kasmírig, délen Észak-Afrikáig, északon Skandinávia északi részéig húzódik. Egész Európában és a Közel-Keleten is megtalálható. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.


Kis patkósdenevér