Latin név:
Myotis myotis
(Borkhausen, 1797)
Angol név:
Greater mouse-eared bat
Német név:
Grosses Mausohr

Fej és test hossza:
67-79 mm
Alkar hossza:
54-67 mm
Farok hossza:
45-60 mm
Testtömeg:
28-40 g

Leírás

A legnagyobb termetű európai fajok közé tartozik. Erőteljes felépítésű, feje viszonylag széles. Füle termetéhez képest viszonylag nagy, a fülfedő keskeny, viszonylag hosszú, a csúcsa sötét színű. A bunda színe a háton barna, szürkésbarna, a hasi oldalon világosabb, barnásszürkés, a medencetájékon vörhenyes. Az utolsó farokcsigolya vége túlnyúlik a farokvitorlán.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európában sokfelé előfordul, de állományai mindenhol nagyon megfogyatkoztak; elterjedési területén sok helyütt veszélyeztetett. Hazánkban - nevével ellentétben - nem túl gyakori.

Szálláshelyei

Leggyakrabban középhegységeinkben fordul elő, dombvidéken valamivel ritkább, az Alföldről szinte teljesen hiányzik. Szálláshelyeire, szülőkolóniáira templomtornyokban, padlásokon, barlangokban és felhagyott bányajáratokban bukkanhatunk. Telepei akár többezresek is lehetnek, az átlagos kolónia azonban 100–500 példányból áll. A téli hibernációs időszakot kizárólag barlangokban és bányákban tölti. Gyakran hegyesorrú denevérek vagy nagy patkósdenevérek, barlangokban hosszúszárnyú denevérek társaságában találjuk.

Vadászterületei

Erdőszegélyek, rétek, kertek felett, de erdőben is vadászik. Röpte lassú, nem túl fordulékony. Leggyakrabban különböző bogarakat zsákmányol, akár cserebogár méretűeket is. Ürülékvizsgálatokkal megállapították, hogy jelentős számban fogyasztja a földön élő futóbogarakat.

Vonulás

Téli és nyári szálláshelyei sokszor nagy távolságra vannak egymástól, így akár 200-300 kilométerre is elvándorol. Az északi-középhegységi populáció egy része Szlovákiában telel, míg az alföldi kolóniák a hegyekbe húzódnak.

Elterjedési terület

Elterjedési területe Portugáliától Törökország keleti részéig, délen Izraelig, északon a Balti-tengerig húzódik. Skandiáviából hiányzik; Nagy-Britanniából 1994-ben kipusztult. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Közönséges denevér