Latin név:
Rhinolophus mehelyi
(Matschie, 1901)
Angol név:
Mehely's horseshoe bat
Német név:
Mehely-Hufeisennase

Fej és test hossza:
55-64 mm
Alkar hossza:
50-55 mm
Farok hossza:
24-29 mm
Testtömeg:
10-18 g

Leírás

Közepes termetű patkósdenevér. Speciális orrfüggelékei alapján - a család többi tagjához hasonlóan - könnyen elkülöníthető a simaorrú denevérektől. A nyereg felső karéja csak kevéssel hosszabb, mint az alsó, csúcsa kissé lekerekített. A lándzsa felfelé hirtelen elkeskenyedő, a patkó széles, hússzínű. A vitorla és a fül barnásszürke. A bunda a háton dús, szürkésbarna, a hasi oldalon világos, fehér színű. A szem körül kifejezett, sötét „monokli”-ja van. A negyedik ujj második perce legalább kétszer olyan hosszú, mint az első ujjperc.

Helyzete Európában és Magyarországon

Állományának alakulásáról nincsenek pontos adatok, de az utóbbi időben vélhetően megfogyatkozott. Magyarország területén nem fordul elő.

Szálláshelyei

Melegkedvelő faj, kolóniáira kizárólag karsztvidéki barlangokban bukkanhatunk. Előszeretettel telepszik meg vizek közelében. Gyakran más patkósdenevérfajok, hegyesorrú denevérek vagy hosszúlábú denevérek társaságában fordul elő. Alvás közben testét teljesen betakarja szárnyaival. Szabadon függeszkedik, társaival soha nem érintkezik. Legnagyobb ismert nyári kolóniája 500 egyedből áll.

Vonulás

Ökológiájáról nem sokat tudunk, de vélhetően nem vonul nagy távolságokra.

Elterjedési terület

A mediterráneum denevérfaja. Elterjedési területe Korzikától Olaszországon, Horvátországon és Görögországon át a Kaukázusig húzódik. Hozzánk legközelebb az Adriai-tenger partvidékén és Romániában, a Duna mentén fordul elő. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.