Latin név:
Nyctalus lasiopterus
(Schreber, 1780)
Angol név:
Greater Noctule
Német név:
Riesenabendsegler

Fej és test hossza:
84-104 mm
Alkar hossza:
63-69 mm
Farok hossza:
55-65 mm
Testtömeg:
41-76 g

Leírás

Hatalmas termetű; Európa legnagyobb denevérfaja. Arcorra széles. Füle rövid, alapja széles; a fülfedő vese alakú. A bunda rövid, testhez simuló, színe a háton vörhenyes, a hasi oldalon árnyalatnyit világosabb. Küllemében a rőt koraidenevérre hasonlít, de rokonánál jóval nagyobb.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európában rendkívül ritka faj. Állománya valószínűleg csökkent, így erősen veszélyeztetett. Nagyobb populációi nem ismertek, előfordulása inkább szigetszerű. Magyarországon szintén nagyon ritka és veszélyeztetett faj, csupán a Bükkből, a Mátrából és a Zempléni-hegységből vannak adatai. A XX. század elején a Dunántúlon is észlelték.

Szálláshelyei

Hegyvidéki faj. Kizárólag idős erdőkben találták meg, valószínűleg az erdei tavak közelségét is igényli. Szálláshelyeit, szülőkolóniáit mindig faodúkban alakítja ki, itt is telel. Legnagyobb ismert - szőröskarú koraidenevérrel vegyes - magyarországi kolóniája több mint 50 példányból állt.

Vadászterületei

Erdei tavak, erdőszegélyek. Röpte gyors, de mérete miatt nem fordulékony. Vélhetően nagyobb rovarokkal, bogarakkal táplálkozik.

Vonulás

Életmódjáról nagyon keveset tudunk, nagy távolságok megtételére képes.

Elterjedési terület

Még napjainkban is nagyon kevés ismerettel rendelkezünk. Spanyol- és Franciaországból néhány, Közép- és Kelet-Európából több adata van, de itt is rendkívül ritka, előfordulása szigetszerű. Elterjedési területe Iránig húzódik. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.


Óriás koraidenevér