Latin név:
Barbastella barbastellus
(Schreber, 1774)
Angol név:
Barbastelle
Német név:
Mopsfledermaus

Fej és test hossza:
45-58 mm
Alkar hossza:
36,5-43,5 mm
Farok hossza:
38-52 mm
Testtömeg:
6-13 g

Leírás

Közepes termetű faj. Nevét érdekes, „dekoratív” arcorráról kapta, amely egy mopszliéhoz hasonlítható. Fülei - amelyek a termetéhez képest nagyok és nagyon szélesek - a fejtetőn összenőttek. Néhány egyednél a fül külső élén egy kis bőrlebeny is található. A fülfedő közepesen hosszú, alapja széles, de felfelé gyorsan keskenyedik. A bunda viszonylag hosszú, színe a háton fekete, ritkábban barnásfekete, a szőrszálak vége világosszürke, ettől a hát ezüstösen futtatottnak tűnik. A hasi oldal sötétszürke. Az arcorr, a fülek és a vitorlák feketék.

Helyzete Európában és Magyarországon

Állománya egész Európában erősen megfogyatkozott, több helyütt kipusztult vagy a kipusztulás fenyegeti. Bár hazánkban több helyről is előkerült, ritkának számít. Az élőhelyek gyors megszűnése miatt Európa-szerte veszélyeztetett.

Szálláshelyei

Főként középhegységeinkben és ezek peremterületein fordul elő, de sík vidéki adatai is vannak. Erősen kötődik az őshonos fafajokból álló, idős - szinte összeroskadó - erdőkhöz. Szálláshelyeire faodúkban, gyakrabban leváló kéreg alatt, farepedésekben, ritkábban sziklahasadékokban bukkanhatunk; a kolóniák egyedszáma csak ritkán haladja meg a 20-30 példányt. Barlangokban és faodúkban egyaránt áttelelhet, de sok esetben csak valami éppen fagymentes sziklahasadékot keres.

Vadászterületei

Erdőkben, erdei nyiladékokban, kis erdei tavak környékén, két és tíz méter közötti magasságban vadászik. Röpte gyors, fordulékony. Tápláléka szinte kizárólag éjjeli lepkékből áll.

Vonulás

Általában nem vonul nagy távolságokra, de vannak feljegyzések több száz kilométeres út megtételéről is.

Elterjedési terület

Elterjedési területe Spanyolországtól a Kaukázusig, északon Anglia dél-nyugati, valamint Svédország és Norvégia déli részéig, délen Marokkóig húzódik. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Nyugati piszedenevér