Latin név:
Plecotus austriacus
(Fischer, 1829)
Angol név:
Grey long-eared bat
Német név:
Graues Langohr

Fej és test hossza:
41-58 mm
Alkar hossza:
37-44,5 mm
Farok hossza:
37-55 mm
Testtömeg:
5-13 g

Leírás

Közepes termetű faj. Megjelenése nagyon jellegzetes, csak rokonával, a barna hosszúfülű-denevérrel lehet összetéveszteni. Hatalmas fülei - amelyeket a fejtetőn kis bőrlebeny köt össze - közel akkorák, mint a teste. A fülfedő szélessége több, mint 5,5 mm. Arcorra finom, mirigyesebb, mint a barna hosszúfülű-denevéré. A bunda a háton sötétebb szürke, a hasi oldalon világosszürke. A fül és a vitorlák világosak, vékonyak. A hüvelykujj 6 mm-nél, a hüvelykujj karma 2,5 mm-nél rövidebb.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európában a barna hosszúfülű-denevérnél - az épületekben széleskörűen alkalmazott fakonzerváló szerek miatt - ritkább, veszélyeztetett faj. Magyarországon általánosan elterjedt, de sehol sem tömeges. Hazai állománya - a fenti okra visszavezethetően - valószínűleg csökkenőben van.

Szálláshelyei

Hegyvidéki területeken és síkságokon egyaránt megtalálható. Épületlakó faj, kolóniáit - amelyek akár 80 példányból is állhatnak - padlásokon, templomtornyokban alakítja ki. A hideget jól tűri; télen pincékbe, ritkábban barlangokba húzódik, vagy a padlások melegebb zugaiban marad.

Vadászterületei

Röpte lassú, fordulékony. Parkokban, utak, nyiladékok felett alacsonyan repülve zsákmányát sokszor közvetlenül a bokrokról, fákról vadássza le. Leggyakrabban kisebb lepkékkel, szúnyogokkal táplálkozik.

Vonulás

Nem tesz meg nagy távolságokat, élőhelyéhez ragaszkodik. Az eddig bizonyított leghosszabb vándorlása 62 kilométer volt. Téli szálláshelyei is a nyáriak közelében találhatóak.

Elterjedési terület

Elterjedési területe Portugáliától Kínáig, északon Belgiumig, délen Afrika északi részéig húzódik. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Szürke hosszúfülű-denevér