Latin név:
Myotis daubentonii
(Kuhl, 1818)
Angol név:
Daubenton's bat
Német név:
Wasserfledermeus

Fej és test hossza:
43-55 mm
Alkar hossza:
35-41 mm
Farok hossza:
31-44 mm
Testtömeg:
7-14 g

Leírás

Közepes termetű faj. Füle közepesen nagy, a fülfedő viszonylag rövid. Lábfeje határozottan nagy, a szárnyvitorla a talpon tapad. A bunda színe a háton barna, a hasi oldalon szürkés. A vitorlák szürkésbarna színűek.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európában sokfelé előfordul, gyakori, nem veszélyeztetett. Állományai részben épületlakók, így a fakonzerváló szerek széles körű alkalmazása veszélyeztetheti. Hazánkban szintén gyakori.

Szálláshelyei

Folyók, tavak, patakok mentén és ezek közelében mindenfelé gyakori. Szálláshelyeit, szülőkolóniáit leginkább faodúkban alakítja ki, a kolóniák általában 30-50 egyedből állnak. Alkalmilag épületekben és hídszerkezetekben is megtelepszik. A téli hibernációs időszakot faodúkban és - elég nagy számban - barlangokban tölti.

Vadászterületei

Nevéből adódóan erősen kötődik a vízhez, élőhelyeitől csak ritkán távolodik el. Szinte mindig közvetlenül a víz felett repülve vadászik, a rovarokat sokszor a felszínről kapja fel. Leggyakrabban szúnyogokat, kérészeket és tegzeseket zsákmányol.

Vonulás

Téli és nyári szálláshelyei, valamint a párzóbarlangok sokszor messze esnek egymástól, így vándorlásai során akár 150-250 kilométert is megtesz. Vonuláskor a folyókat, patakokat követi, ezért védelme csak ezen víztestek megóvásával együtt képzelhető el.

Elterjedési terület

Elterjedési területe az Ibériai-félszigettől Japánig – Ázsiában Mandzsúrián és Koreán át a Szahalin szigetig – húzódik. Az északi területek és Görögország déli részeinek kivételével egész Európában előfordul. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.


Vizi denevér