1 nemzetség, 3 faj

latin név:
Rhinopomatidae
angol név:
Mouse-tailed bats, Longtailed bats
német név:
Mausschwanz-Fledermäuse

Fej és test hossza:
53-90 mm
Farok hossza:
43-75 mm
Súly:
6-14 g
Fogképletük:
(i1/2 c1/1 pm1/2 m3/3)*2=28

Az egérfarkú denevérek nevüket hosszú, csupasz, egérszerű farkukról kapták, amely jóval túlnyúlik a keskeny farokvitorlájukon. A kisdenevérek közül ez az egyetlen olyan család, ahol a farok majdnem olyan hosszú, mint a fej és test együttesen.
A szürkés vagy sötét barna bundájuk helyenként hiányos, a szőrzet hiányzik a pofáról, a fartőről, a hastájék hátsó részéről. Valószínűleg a sivatagi életkörülményekhez való alkalmazkodás egyik eleme, az orrlyukakat befedő kerek, vékony hártya, amelynek feladat a por bejutásának megakadályozása lehet. Hasonlóan a száraz körülményekhez való adaptáció során jelenhetett meg az, hogy a vese képes koncentrált urinkiválasztásra, amely a vízveszteség csökkenését segíti elő egy száraz élőhelyen. Füleik nagyok és a fejtetőn egy bőrhártya köti őket össze, a fülfedő jól látható.
Az óvilági trópusok száraz fátlan régióiban élnek, így barlangok és sziklarepedések mellett számos emberi építményt (házakat, piramisokat) használnak szálláshelyként. A Rhinopomatidae microphyllum az egyiptomi piramisokban legalább 3000 éve élvezi a fáraók vendégszeretetét, egyes üregekben sokszor több ezres kolóniákat alkot.
Mindhárom egérfarkú denevérfaj rovarevő, a tájékozódásukhoz használt ultrahangot szájukon keresztül bocsátják ki. A Rhinopomatidae muscatellum könnyen felismerhető jellegzetes röptéről, amely hasonlóan sok énekesmadárhoz hullámvonalszerű.
Az egérfarkú denevérek a kedvezőtlenebb téli időszakban hosszú ideig alvó (torpor) állapotban tartózkodhatnak, amely azonban nem igazi hibernáció, mivel testhőmérséklet és az életfunkciók csak kis mértékben csökkenek le. Ilyenkor zsákmányállat hiányában nem vadásznak, hanem a hasüregben felhalmozott nagy mennyiségű zsírtartalékaikat élik fel. Ez a zsírmennyiség elérheti akár az állat normál súlyát is, így tulajdonképpen a tél elejére a súlya megduplázódik.
Szaporodási ciklusuk különbözőképpen alakul az egyes régiókban. Általában egy utódot hoznak a világra. A Rhinopomatidae microphyllum szaporodási ciklusát Indiában vizsgálták, ahol a párzás márciusban történik, majd július-augusztusban születik meg az utód. A fiatalok 6-8 hét múlva önállóak lesznek, de a szaporodásban először két évesen vesznek csak részt.
Az egérfarkú denevérek családjába besorolható fosszilis maradványt eddig még nem találtak.

ÉRDEKES, hogy az egérfarkú denevérek családjába tartozó fajok az óvilág száraz sivatagos és félsivatagos régióiban élnek. A családba tartozó egyik faj egyedei szálláshelyként használják az egyiptomi piramisokat legalább 3000 éve.


Az egérfarkú denevérek családjába tartozó fajok az óvilág száraz sivatagos és félsivatagos régióiban élnek, Észak-Afrikától Thaiföldig és Szumátráig elõfordulnak.