1 nemzetség, 1 faj

latin név:
Myzopodidae
angol név:
Old World sucker-footed bats
német név:
Madagassische Haftscheiben-Fledermäuse

Fej és test hossza:
57 mm
Farok hossza:
48 mm
Alkar hossza:
46-50 mm
Súly:
1,5-3 g
Fogképletük:
(i2/3 c1/1 pm3/3 m3/3)*2=38

A szívókorongos denevérek családjába tartozó egyetlen denevérfaj, a szívókorongos denevér (Myzopoda aurita), az óvilág tapadókorongos denevére. Néhány tekintetben hasonlít az újvilágban élő amerikai tapadókorongos denevérekhez. A fő hasonlóság a csuklón és bokán található tapadó, azaz jelen esetben, szívókorongok. Emellett a magas koponya, a nagy fülek, a kicsi hüvelykujj, és a két ujjpercből álló, összeolvadt lábujjak mutatnak hasonlóságot. A szívókorong nyél nélküli, mirigyekkel ellátott szerkezet, funkcióját tekintve hasonló a tapadókoronghoz. A szívókorongos denevérek levelek sima felszínén való megtapadásra használják. Úgy tűnik, hogy a madagaszkári denevérek ritkábban veszik igénybe a szívókorongjaikat, mint újvilági megfelelőjük.
A tapadó vagy szívókorong egy elég speciális szerkezet, mégis úgy tűnik, hogy egymástól függetlenül kialakult jellegről van szó. Egyéb anatómiai és evolúciós jellemzők mutatják, hogy a hasonlóságok ellenére, a két csoport egymástól függetlenül fejlődött, nem közeli rokonok.
A szívókorongos denevér koponyája rövid kerek. A jellemzően nagy fülekhez fülfedő társul, és egy speciális gomba alakú kinövés található rajtuk. Az ajkaik szélesek és a felső ajak túlnyúlik az alsón. A jellemzően kisméretű hüvelykujjon csökevényes karmok találhatók. Csontos farkuk túlnyúlik a farokvitorlán.
A madagaszkári szívókorongos denevér aktuálisan veszélyeztetett faj. Jelenlegi állománya élőhelyének folyamatos pusztítása következtében várhatóan még tovább fog csökkeni.

ÉRDEKES, hogy a szívókorongos denevéreket nyél nélküli, csupasz szívókorongok segítik megtapadni a sima levélfelszínen.


A szívókorongos denevér jelenleg csak Madagaszkár szigetén él. Valószínűleg korábban, a Pleisztocénban, még K-Afrika egyes területein is előfordult.