A denevérek halfogyasztása tulajdonképpen a húsevés
speciális formája. A halevő fajok valószínűleg azokból a rovarevő denevérekből
fejlődtek ki, amelyek a vízfelszínen úszó elpusztult rovarokkal táplálkoztak.
A halevő denevérek étlapján sem csak halak szerepelnek, rovarokat is
fogyasztanak.
A nagy halászdenevér (Noctilio leporinus) és a halevő denevér (Myotis vivesi) – mindkét faj az amerikai trópusi és szubtrópusi területek
lakója – étrendjében meghatározó mennyiségű a halzsákmány. Mivel nem
közeli rokonok, táplálkozási viselkedésük jó példa a konvergens evolúcióra.
Mindkét fajnak a halászó életformához alkalmazkodott hosszú lába van,
hatalmas lábfejjel és nagy, hajlott karmokkal. A nagy halászdenevér
erős, hosszú sarkantyúja segít felhajtani a farokmembránt a vízbe érkezés
előtt. Vadászatkor tájékozódó ultrahanggal figyelik a vízfelszín fodrozódását,
így bukkannak a felszín közelében úszkáló kis halakra. Miután beazonosították
a zsákmányt, a vízbe csapnak, és megragadják hatalmas karmaikkal. Nagy
halsűrűségű helyeken előfordul, hogy a vizet hátsó lábukkal végigszántva
emelik ki a véletlenszerűen megakadt halakat. A zsákmányt vagy repülés
közben eszik meg, vagy nyugodt helyre viszik, és leszállva fogyasztják
el.
Alkalomszerűen más denevérfajok is halásznak, például az egyébként
rovarevőnek számító kis halászdenevér (Noctilio albiventris) vagy a
húsevő Megaderma lyra és Nycteris grandis.
|