Rossz hírük ellenére a denevéreknek mindössze három
faja táplálkozik vérrel, mindhárman Közép- és Dél-Amerika lakói. A
vérevés nagyon speciális, nagyfokú alkalmazkodást igénylő, ezért egyáltalán
nem elterjedt táplálkozási forma, és a denevérekhez kötődő hiedelmek
– a világon sokfelé vérszívóként emlegetik ezeket az állatokat – éppen
ennek érdekességében, különlegességében gyökereznek.
A három faj közül a rőt vérszopódenevér (Desmodus rotundus) a leggyakoribb.
A trópusi és szubtrópusi területeken szélesen elterjedt, még az Egyesült
Államok déli államaiban is előfordul. A fehérszárnyú vérszopódenevér
(Diademus youngi) és a madárvérkedvelő farkatlan vérszopódenevér (Dyphilla ecaudata) jóval ritkábbak.
A rőt vérszopódenevér kizárólag emlősvért fogyaszt: főként a nagytestű
emlősöket, a lovakat, disznókat, teheneket „csapolja meg”, de alkalomadtán
ember is lehet az áldozata. A faj nagymértékű szétterjedését és egyedszámának
gyarapodását az elmúlt 300 év civilizációs folyamatai tették lehetővé:
az emberi közösségek lélekszáma és a háziállatok mennyisége sokszorosára
nőtt. A rőt vérszopódenevérek napjainkra már a gazdálkodókat veszélyeztető
tényezővé váltak. No nem az elfogyasztott vérmennyiség, hanem a különböző
betegségek – elsősorban a veszettség – terjesztése miatt.
A rőt vérszopódenevérek nagy kolóniákban élnek, a barlangban vagy faodúban
több száz példány lakik együtt. Ezeknek a csoportoknak a szociális
viselkedése rendkívül izgalmas, előfordul például, hogy az egyik felnőtt
egyed a másikat eteti (ha utóbbi nem jutott elegendő táplálékhoz a
éjszakai „vadászat” során). Áldozataikat szagok, hangok és – vélhetően
– a kibocsátott testhő alapján azonosítják be, de természetesen ultrahangos
tájékozódási rendszerüket is igénybe veszik. A kiszemelt állat mellett
általában leszállnak a földre, és a talajon közelítik meg. Itt is fürgén
és ügyesen mozognak, így probléma nélkül rohannak, majd ugranak rá
a legelésző állat lábára. A bőrfelszín erekben gazdag részeit az orrukban
elhelyezkedő hőérzékelő sejtek segítségével találják meg: áldozatuk
testét először végigszaglásszák, majd a kiválasztott hely benyálazását
követően borotvaéles szemfogaik gyors, fájdalommentes harapásával lehasítanak
egy parányi bőrdarabot. (Nyáluk véralvadásgátló anyagot tartalmaz,
amelyet újabban a humán gyógyászatban is felhasználnak.) A sebből folyó
vért a denevér felnyalogatja, azaz nem vért szív, hanem vért nyalogat!
Alkalmanként akár 20-30 percig is: ez az idő mintegy 25 milliliter
vér felvételéhez elegendő. Egy éjszaka leforgása alatt akár 40 milliliter
vért is lenyalogathat, ami azt jelenti, hogy a 30-35 grammos állat
testsúlyának 130%-át veszi magához a táplálkozás során! Ilyen nagy
mennyiségű folyadék feldolgozásához hatékonyan működő vesére van szükség:
a táplálkozás befejeztével – sokszor még ezelőtt – azonnal megindul
a kiválasztás. A vérfogyasztástól erősen elnehezülő és kigömbölyödő
denevérek tudományos nevüket is erről a jellegzetességükről kapták
(a rotundus gömbölyűt jelent). |