Sajnos az elmúlt évszázadban a denevérek száma Európa-szerte erősen megfogyatkozott, ma már sok fajuk veszélyeztetett. Mindennek oka elsősorban szálláshelyeik és vadászterületeik eltűnése. Magyarországon jelenleg minden denevérfaj védett, a nyolc legveszélyeztetettebb fokozottan védett.
Néhány faj sikeresen alkalmazkodott az ember által teremtett környezethez, a rőt koraidenevérek (Nyctalus noctula) például sokszor választják szálláshelyül az épületek padlásait vagy a panelházak hézagait. Ám az érzékenyebb denevérfajok – amelyek ragaszkodnak természetes szállásaikhoz (faodúkhoz, barlangokhoz) – egyre nehezebb körülmények között élnek. Az 1960-as években még gyakori barlanglakó fajunk, a hosszúszárnyú denevér (Miniopterus schreibersii) napjainkban nálunk már csak néhány helyen találja meg a számára megfelelő, zavartalan élőhelyet. Az odúlakó denevérek létét az intenzív erdőgazdálkodás fenyegeti, mivel a nagymértékű fakitermelések következtében egyre kevesebb olyan öreg erdő marad, ahol megfelelő szálláshely és vadászterületet áll rendelkezésükre. Így vált veszélyeztetetté idős tölgyeseink, bükköseink denevére, a fokozottan védett nyugati piszedenevér (Barbastella barbastellus).
A veszélyeztetett fajok megóvására több lehetőség is kínálkozik, ezek közül a legkézenfekvőbb természetes búvóhelyeik megőrzése, zavartalanná tétele. Kiegészítő megoldásként új szállásokat is készíthetünk számukra: az egy-egy parkban, fiatal erdőben kihelyezett mesterséges odúk alkalmasak egyes denevérfajok megtelepítésére – a módszer hatékonysága mellett igen népszerű is. Sajnos az épületlakó denevérek szálláshelyei szintén megfogyatkoztak, így ezek a fajok nagyobb odafigyelést igényelnek. A veszélyeztetett fajok fennmaradását az élőhelyvédelem mellett egyéb denevérmentő programok szervezésével segítjük.
Munkánk fontos része, hogy ezeket a csodálatos állatokat mindenkivel megismertessük és megszerettessük. Programjainkban különösen nagy hangsúlyt fektetünk erre, mivel a természetvédelmi szemléletformálásra egyre nagyobb szükség van.