Ezen az oldalon közérdekű híreket és programajánlatokat találsz. Ha tudsz olyan programról, amely sokakat érdekelhet, küldd el nekünk a tmta[@]tmta[.]hu e-mail címre, és mi megjelentetjük.

 

2019.02.15.  

Újra hosszúszárnyú denevért észleltek a Kelet-Bakonyban

2019. februárjának elején újra sikerült észlelni a Dunántúl északi részéről szinte teljesen eltűnt fokozottan védett fajt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai (Staudinger István, Klébert Antal és Hegyi Zoltán), Máté Balázs denevérkutató, valamint Nagy Ágnes, a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársa által alkotott kutatócsapat Fehérvárcsurgó közelében találta meg az ott hibernáló példányt. Erről és a fajnak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén az utóbbi években észlelt példányairól ezen a linken elérhető dokumentumból lehet bővebb információkat olvasni.

 
2017.02.03.  

2016-os denevéres eredmények a Duna-Ipoly Nemzeti Parkból

A 2016-os évben Hegyi Zoltán vezetésével tovább folytatódtak a denevérfelmérő és denevérvédelmi munkák. A havi és évszakonkénti rendszerességgel végzett denevér monitoringok, melyek a téli és nyári szálláshelyek ellenőrzésére irányulnak a Gerecse-, a Budai-, a Börzsöny- és a Vértes-hegységek területén; az Otthon Melege Pályázatok által finanszírozott társasház szigetelések ellenőrzése és a Natura 2000-es területek erdei fajfelmérései színesítették az Igazgatóság munkatársainak denevéres munkáit. A társasház ellenőrzések csak a főváros területén közel 100 házat érintettek a nyári időszakban. A Natura 2000-es területek felmérése és a klasszikus nászhelyek hálózása a 2016. május vége és a szeptember végi időszakban 42 terepéjszakát (szürkülettől hajnal hasadtáig) és 1535 megfogott denevér határozását, biotikai adataik feljegyzését, kisebb részben gyűrűzését jelentette. A munkáról és eredményekről a ebből az írásból kaphatnak bővebb információt az érdeklődők.

 
2015.02.16.  

Denevéres kiadvány

A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának köszönhetően a Tolna Megyei Természetvédelmi Alapítvány elkészítette a "Vigyázz rá! Védjük az erdei denevéreket" című kiadványát, mely erre a linkre kattintva pdf-ben is letölthető.

 
2014.03.05.  

XIIIth European Bat Research Symposium

Idén 13. alkalommal kerül megrendezésre 2014.09.01-05. között az Európai Denevérvédelmi Konferencia, melynek a horvátországi Sibenik ad otthont. Bővebb információ elérhető itt.

 
2014.03.05.  

88th Annual Meeting of the German Society for Mammalian Biology

A Mammalian Ecology Research: Interrelations, Requirements & Habitats alcímű konferenciát 2014.09.01-04. között rendezik meg a Justus Liebig Universityn, Giessenben. Bővebb információ itt.